Hvad er en gulvafslibning og hvorfor er det vigtigt for mig?

Hvad du nok vidste om gulvafslibning og gulvbehandling var, at det giver dig flotte gulve. Men en god gulvafslibning og en efterfølgende behandling af din gulve, kan på længere sig også spare dig for en masse penge. Kort sagt du forlænger trægulvets levetid ved løbende vedligeholdes af gulvet. 

Hvad kan en gulvafslibning gøre for dig og dine gulve?

Gulvafslibning er processen, hvor du sliber det øverst lag af dit gulv med en gulvslibermaskine. Afhængig af hvor dybt du sliber, hvilket vurderes udfra trægulvets stand, kalder man det enten en letslibning eller en fuldslibning. 

Ved nogle trægulve er det ikke engang nødvendigt at slibe i selve trægulvet, men blot slibe den gamle overfladebehandling af og så derefter lægge en ny gulvbehandling. Det er en simpel behandling, der nemt kan forlænge dit gulvs liv.  

Har dine gulve dybere ridser og skader, så skal du typisk ud  lave udføre en fuldslibning, hvor man sliber et meget tyndt lag af trægulvets overflade af og derefter lægger en ny gulvbehandling.

Skulle du have en fernisbelagt gulv eller et malet trægulv, vil det højst sandsynligt være nødvendigt med en gulvafhøvling.

Det kan blive dyrt ikke at slibe sine trægulve

Det kan blive dyrt ikke at slibe sine trægulve. Slibes gulvet ikke som kan resulterer i at trægulvet tager skade, kan det være nødvendigt at udskifte dette og hvem har pengene og lysten til at skifte sit ellers flotte trægulv?

Gulvafslibning på den rigtige og den forkerte måde

En god gulvafslibning resulterer i:

  • Du forlænger levetiden på dit trægulv
  • Du får et flot og jævnt trægulv
  • Du sparer penge på udskiftning

Hvis en gulvafslibning derimod udføres forkert eller dårligt, kan det have store konsekvenser. Både for dit trægulv og din økonomi. Det kan nemlig betyde:

  • Et ødelagt trægulv der skal udskiftes, hvis det er blevet slebet for dybt
  • Et ujævnt trægulv med en dårlig balance
  • Ødelagte/skadet fodlister og dørkarme

Det er derfor vigtigt altid at bruge et professionelt gulvfirma med gode anmeldelser, som ved hvad de laver og arbejder med.

Det er af ovenstående årsager, at vi som tommelfingerregel ikke anbefaler, at du selv afsliber sit trægulv men benytter dig af en professionel gulvsliber.

Skulle du alligevel have modet til selv at gå i gang med gulvafslibningen hjemme hos dig selv, for at spare penge på gulvafslibning, så anbefaler vi, at du kontakter en professionel gulvsliber, inden du går i gang.

Husk efterbehandlingen af gulvet

Så snart dine trægulve er blevet slebet, er det efterfølgende vigtigt at vaske gulvet og give det den rigtige efterbehandling. En efterbehandling eller gulvbehandling har til formål at danne et beskyttende lag på trægulvets overflade og dermed beskytte selve træet. 

Dette gøres typisk med:

Du kan sammenligne en gulvbehandling med et cover til din smartphone. Hvis du har haft et cover på din smartphone siden den var helt ny, vil du også kunne se, at selv efter lang tids brug, så er den i næsten perfekt stand. Det samme gælder trægulve, som er overfladebehandlet.